Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу митинг на противници на споразумението за

...
Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу митинг на противници на споразумението за
Коментари Харесай

Нови протести в Гърция срещу споразумението със Скопие

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу митинг на съперници на съглашението за новото име на Македония, който се организира пред сградата на Народното събрание в центъра на Атина.
 
Според очевидци полицията е използвала газови гранати против няколко протестиращи, които се опитвали да се изкачат по стълбите към входа на постройката. В Народното събрание в този миг се обсъждал въпроса за внасянето на избор на съмнение към държавното управление поради постигнатото съглашение с македонското държавно управление.
 
На 14 юни държавното управление на Македония реши да оповести съглашението с Гърция по разногласието за конституционното название на страната.
 
Спорът сред Македония и Гърция за името на някогашната югославска република, което съответствува с наименованието на област в северната част на Гърция, се води към този момент 25 години. Заради този спорАтина бе срещу приемането на Македония в Европейски Съюз и НАТО.
 

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви на конференция във вторник, че Скопие и Атина са стигнали до единодушие за новото име на страната му - Република Северна Македония.

Споразумението за новото име на Македония ще бъде подписано от министрите на външните работи на двете страни на 17 юни до езерото Преспа, което граничи с Гърция, Македония и Албания.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР